Aşılama
Rahim için inseminasyon olarak da bilinen aşılama, yardımcı üreme tedavileri arasında yer alır. İşlem öncesinde yumurta gelişimini desteklemek için bir süre üremeye yardımcı ilaç kullanmak gerekebilir. Ancak bazı durumlarda ilaç kullanımı gerekmemektedir.Aşılama tedavisine başlamadan önce tüplerin açık olduğu bilinmelidir. Bunun için mutlaka rahim ve tüp filmi çekilmiş olmalıdır.En çok uygulama alanı sperm sayısı ve hareketi sınırdan biraz az olan erkek faktörüne bağlı infertilitedir.
Aşılama Nasıl Yapılır?
Bu yöntem bir çeşit yapay döllenme olarak düşünülebilir. İşlem sırasında sperm hücreleri doğrudan rahim içerisine verilir.İşlemden önce Kadında yumurta gelişimi takip edilir.İlaçlarla yumurta gelişimi desteklenebilir.1-3 yumurta geliştirmek hedef olmalıdır.Önde giden yumurta 18-20 mm boyuta ulaşınca çatlatma iğnesi yapılır
Erkekten toplanan meni özel bir solüsyonla yıkanır. Yıkama işlemi menide bulunan ve döllenmeye aşamasında kullanılmayan bölümlerin arındırılmasını sağlar. Yıkamadan sonra sadece dölleme işleminde kullanılacak olan sperm kalır.Çatlatma iğnesinden 36 saat sonra spermler bir kateter yardımıyla vajen geçilerek rahmin içine bırakılır.
İşlem sırasında hastaları rahatsız edecek bir ağrı olmamaktadır.
Aşılama İşleminden Sonra Ne Olur?
İşlemden sonra normal hayatınıza dönebilirsiniz. Doktor hamilelik olasılığını arttırmak için progesteron içeren bir ilaç yazabilir ancak bu kanıtlanmamıştır. İşlemi yaptırdıktan yaklaşık 14 gün sonra kan testi veya evde yapılan hamilelik testleriyle hamile olup olmadığınızı görebilirsiniz. Tek bir denemede başarı şansı %15’tir. Sürecin başarısız olması durumunda tüp bebek tedavisi alternatifler arasında yer alır.
Aşılama Ne Zaman Yapılır?
Aşılama işlemi, genellikle erkeğin sperm sayısının yetersiz olduğu ya da sperm hareketliliğinin düşük olduğu durumlarda tercih edilir. Bunun yanı sıra serviks mukus tabakasının spermi barındırmayan bir yapıya sahip olması durumunda da aşılama iyi bir tercih olabilir. Mukus tabakası bazı durumlarda spermlerin yaşayamayacağı bir ortama sahiptir. Bu gibi durumlarda sperm, yumurtaya ulaşamadan ölür. Fakat aşılanarak spermler doğrudan rahme gönderilebilir.
Ayrıca üremeye yardımcı ilaçların tek başına işe yaramadığı durumlarda da bu prosedür izlenebilir. Açıklanamayan infertilite durumlarında da bu işlemi denemek hamilelik şansını arttırmaya yardımcı olabilir.
Aşılama İşleminin Riski Var Mı?
İşlem sırasında enfeksiyon riski oldukça azdır. Risk genellikle işlemden önce kullanılan üremeye yardımcı ilaçlardan kaynaklanır. İlaç kullanımını sırasında bu işlem yapılırsa birden fazla döllenme olabilir. Hamile kalmak isteyenlerin bu durumu göz önünde bulundurması gerekir.