KÜRTAJ

KÜRTAJ YAPTIRMA SEBEPLERİ
10.haftaya kadar yasal olan kürtaj operasyonu birçok farklı sebeple yapılabilir, bunları sıralamak gerekirse;

İstenmeyen bir hamilelik süreci sonrası, anne karnındaki fetusun alınması amacı
Gebelik kontrol süreçlerinde, ultrason esnasında rahimde bir şüpheli kitle tespit edilirse,
Doktorun gerekli gördüğü kontrol ve teşhis durumlarında (kalıtsal hastalık vs.),
Mepanoz sonrası süreçte, rahimde sıvı birikmesi gibi durumlarda doktor onayı ile kürtaj işlemine gerek duyulabilir.
KÜRTAJ (KÜRETAJ) YAPTIRMAK YASAL MIDIR?
Kürtaj tıbbı ile küretajın yasal olmadığı ülkeler vardır, ancak Türkiye’de kürtaj 1983 yılında onaylanan kanun ile yasal hale gelmiştir. Çocuk aldırmak yasal mı sorusuna; 10. haftaya kadar kürtaj yaptırılabilmektedir şeklinde yanıt verebiliriz. Eğer evli bir kadın kürtaj yaptıracaksa, eşinin rızasını alması gerekmektedir ve çiftin onayı ile bu işlem gerçekleşebilir. Ancak bekar bir kadın, 18 yaşın üzerindeyse sadece kendi rızası ile de kürtaj yaptırabilmektedir.

ADET SÖKTÜRÜCÜ İLAÇLAR GEBELİĞİ SONLANDIRIR MI?
Adet kanamasının gecikmesi için kullanılan ve eczanelerden reçetesiz olarak alınabilen ilaçlar vücuttaki hormonal dengeyi kontrol ediyor ve adet kanamasının gerçekleşmesini sağlıyor. Gebelik sürecinde adet söktürücü ilaç almak bebeğin düşmesine ve bebekte anomalilere sebep olabilmektedir. Bu sebeple adet söktürücü ilaç kullanmadan önce mutlaka gebelik testi yaptırılmalıdır.

KÜRTAJ YERİNE DÜŞÜK İLACI KULLANMAK
Bazı insanlar arasında, kürtaj yerine düşük yaptıran ilaçların kullanımlarından söz edilmektedir. Türkiye’de yasal olarak düşük yaptıran ilaçlar kullanılmamaktadır. Söktürücü olarak da bilinen bu ilaçları kullanmanız tehlikelidir. Bunun yerine yapmanız gereken, eğer adet döngünüzde bir değişiklik olduysa hemen bir jinekologa gitmektir.

NE ZAMANA KADAR KÜRTAJ YAPILABİLİR?
Kürtajın, biyolojik olarak 10. haftaya kadar yapılabilmesi uygun olsa da, erken yapılan müdahaleler her zaman daha iyidir. Kürtajın psikolojik etkilerini minimum düzeyde hissetmek için, 10. haftaya kadar beklememek de iyi olabilir. Uzmanlara göre kürtajın en uygun olduğu dönemler, adet tarihinden itibaren bir hafta ile üç hafta arasıdır. Ancak en uygun kürtaj tarihinin belirlenmesi için jinekologların yapacağı inceleme ya da ultrason yapacak doktorun görüşleri de önemlidir. Kürtaj ücretleri gebelik haftalarına göre değişkenlik gösterebilmektedir.

KÜRTAJ NEREDE YAPILIR?
Kürtaj operasyonu mutlaka yetkili ve steril bir ortamda gerçekleştirilmelidir. Özel hastanelerde de devlet hastanelerinde kürtaj yaptırılabilir. Ancak, devlet hastanelerinde yoğunluk olması ve randevuların ilerleyen tarihlere verilmesi yasal süreyi geçmenize sebep olabilmektedir.

KÜRTAJ SONRASI HAMİLELİK SÜRECİ: KÜRTAJDAN NE KADAR SONRA GEBELİK OLUR?
Kürtaj operasyonunun ardından, yaklaşık 2-3 hafta içerisinde rahimde yumurtlama oluşabilir ve gebe kalınabilmektedir. Kürtaj operasyonundan sonra, rahimde bir yapı kalıp kalmadığı doktor tarafından incelenmelidir. Kürtaj sonrası hamilelik öncesinde; ortaya çıkabilecek enfeksiyonlar rahimde oluşabilecek enfeksiyonlar vs. sebebiyle mutlaka kürtaj sonrası hekim kontrolü yapılmalıdır.

ANKARA KÜRTAJ NASIL YAPILMAKTADIR? HANGİ KÜRTAJ TEKNİKLERİ KULLANILMAKTADIR?
Kürtaj operasyonunda iki tip teknikten söz edilir. Lokal anestezi ve genel anestezinin bir tipi olan sedatif anestezi bu konuda tercih edilmektedir. Lokal anestezi yerine, genel anestezinin kürtajda nispeten daha tercih sebebi olmasının nedeni, hem işlem sırasında hiçbir ağrı duyulmaması, hem de işlemin hatırlanmaması dolayısı ile psikolojik anlamda bir rahatsızlık uyandırmamasıdır.

Kürtaj operasyonlarında ortam kesinlikle steril olmalıdır. Anestezinin ardından, kürtaj esnasında vajina ve rahim ağzı temizlenir. Bir sonraki aşamada, plastik kanüller aracılığı ile hastanın gebeliği vakum yolu ile boşaltılır. Daha ileri düzey gebeliklerde, küret adı verilen aletler ile rahim içinin kontrolü yapılmaktadır. Bu işlemlerin ardından, hastanın ciddi bir ağrı ile uyanmaması adına ağrı kesici yapılır. Ultrason ile her aşama kontrol edilmektedir, hastanın rahiminde bir parça kalmaması adına bütün kontroller sağlanır. Genel anestezi uygulanmış bir kürtajda, uyanan hasta hiçbir şey hatırlamayacaktır.

Lokal anestezi ile kürtaj yapılabilir ancak hastanın psikolojisinde olumsuz etkiler yaratabilmesi sebebi ile eğer zorunluluk yok ise tercih edilmez. Bu nedenle kürtaj işleminin genel anestezi veya sedasyon eşliğinde yapılması en doğru uygulamadır.

VAKUMLU KÜRTAJ NEDİR?
Son yıllarda kürtaj, vakum yöntemi ile yapılmakta. Vakum yöntemiyle kürtaj daha hızlı operasyon süreci ve kolay iyileşme sağlıyor. Hastanın genel anestezi altında olduğu bu teknik ağrısız vakumlu kürtaj gerçekleştirilmesine imkan veriyor.