Menopoz

Menopoz, kadınların yumurtalıklarında bulunan yumurtaların tükenmesi sonucu oluşan bir durumdur. Bu durum normal yaşamın bir parçasıdır. Yumurtalıklarda bulunan hormonlar (östrojen ve progesteron), yumurtlama ve adet döngüsünü kontrol eder.

Zaman içerisinde yumurta sayısı azalır ve bu hormonların da seviyesi azalır. Menopoza girmeden önce perimenopoz adı verilen bir dönem yaşanır. Birkaç yıl süren bu dönemde, östrojen seviyeleri azalmaya başlar. Bu aşamada menopoza dair semptomlar ortaya çıkmaya başlar.

Menopoz Ne Zaman Olur?
Menopoz yaşı, kadınların genetik özelliklerine ve bazı çevresel faktörlere göre değişiklik gösterir.Türkiye’de ortalama menopoz yaşı 49 dur.40 yaşından önce görülürse bu duruma erken menopoz ya da erken yumurtalık yetmezliği adı verilir.

Menopoz Semptomları Nelerdir?
Yaş gibi menopoz semptomları da kadınlar arasında farklılık gösterir. Görülmesi kesin olmamakla birlikte en yaygın semptom sıcak basması ve aniden gelen terleme olarak ifade edilir. Kandaki hormon seviyelerinde yaşanan değişimler, kadınların ruh halini de etkiler. Bu da sinirlilik, depresyon, halsizlik ya da yorgunluk gibi olumsuz durumlara yol açabilir.

Diğer bir semptom ise cinsel istekte yaşanan azalmadır. Hormon seviyeleri azaldığı için kadınlar cinsel ilişkiye girme konusunda isteksiz olabilir. Bunun yanı sıra eklem ağrıları, baş ağrısı, idrar tutma sorunları da menopozun yaygın semptomları arasında gösterilir.

Kadınlar bu semptomların birkaçını yada hepsini yaşayabileceği gibi hiçbirini yaşamayabilir.

Menopoz Süreci Nasıl Kolaylaştırılır?
Süreçle birlikte vücutta değişimler meydana gelir. Uzun vadeli olarak ele alındığında bu süreç kemik erimesi (osteoporoz), kalp hastalıkları, idrar kesesi sorunları ya da cilt sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle menopoz süreci bir kadın doğum uzmanıyla birlikte ele alınmalıdır.

Doktor, bu süreci daha kolay geçirmek ve semptomları azaltmak için çeşitli tedaviler önerebilir. Bu tedaviler arasında hormon replasman tedavisi gibi seçenekler yer alır. Sürecin sorunsuz ve rahat geçmesi için hastanın semptomlarına ve şikayetlerine göre en uygun tedavi süreci planlanır.

Bunun yanı sıra menopoza giren kadınlar, uygun bir şekilde egzersiz yaparak vücutlarında yaşanan değişimlerin etkisini en aza indirebilirler. Düzenli beslenmek ve hayata aktif olarak katılmak da bu sürecin daha kolay bir şekilde atlatılmasına yardımcı olur.